Brokuł liofilizowany jest suszony metodą liofilizacji potocznie nazywaną "suszenie mrozem". dzięki której warzywa zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny.
Brokuły są niskokaloryczne, a przy tym zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów.
Brokuły powinny znaleźć się w naszej diecie, ponieważ zawierają wiele substancji odżywczych, korzystnie wpływających na zdrowie. Pierwszą z nich jest kaempferol z grupy flawonoidów, który działa przeciwzapalnie i zapobiega występowaniu alergii. Brokuły są też bogate w witaminy K i A, pomagające organizmowi wchłaniać witaminę D. Oprócz tego, jedna z nich - witamina A, nazywana też witaminą młodości, opóźnia proces starzenia, zapobiega ślepocie zmierzchowej i wzmacnia kości.
Brokułom przypisuje się przede wszystkim właściwości antynowotworowe, co jest zasługą obecności sulforafanu. To silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA, ułatwia likwidację komórek powstającego nowotworu oraz uniemożliwia ich rozprzestrzenianie się po organiźmie. Regularne spożywanie produktów zawierających sulforafan, w tym brokułów, pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.
Brokuł wykazuje także inne działania prozdrowotne:
- dzięki zawartości potasu usprawnia krążenie krwi i obniża ciśnienie tętnicze, a zarazem przyspiesza nadmiar sodu z organizmu
- znajdujący się w brokułach sulforafan może również łagodzić objawy autyzmu
- sulforafan pomaga też chronić organizm przed wrzodami dwunastnicy i żołądka oraz wspiera walkę z innymi chorobami układu pokarmowego, w tym zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka.
- sulforafan chroni także przed zwyrodnieniami stawów oraz łagodzi towarzyszące im dolegliwości - na przykład w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów.
- Brokuły są również odpowiednie dla cukrzyków. Mają niski indeks glikemiczny - wynosi on zaledwie 15, a przy tym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, na które cukrzycy są wyjątkowo narażeni.
- W brokułach znajduje się też chrom, który razem z insuliną reguluje poziom cukru we krwi.
- Brokuły do jadłospisu mogą włączyć także osoby, które muszą przestrzegać diety wątrobowej.
- Brokuł może również wspierać odchudzanie - niska kaloryczność tego warzywa sprzyja redukcji wagi, a zawarty w nim błonnik zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.
Warzywa suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych warzyw, dzięki czemu można ich używać poza sezonem uprawnym i cieszyć się ich aromatem oraz smakiem.
Brokuł liofilizowany (w postaci: różyczki, proszek) ma wiele zastosowań w kuchni. Można go dodawać niemalże do wszystkich potraw począwszy od sałatek, past kanapkowych, zup, sosów czy koktajli. Świetnie pasuje do wielu rodzaju zup. Liofilizowane "suszone mrozem" warzywa są niesamowicie lekkie, co sprawia, że ilość 30-50g to duża paczka.
Do wyprodukowania 100g brokułu liofilizowanego użyliśmy ok 1500g* świeżego brokułu.