Truskawka liofilizowana jest suszona specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny.
Liofilizowane truskawki zawierają 100% owoców truskawki i żadnych dodatków.
Truskawki świeże są bogatym źródłem witaminy C, mają jej więcej niż grejpfrut czy cytryna. Truskawki zawierają również w swoim składzie witaminę A, E oraz witaminy z grupy B). Są też cennym źródłem żelaza, mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a dodatkowo zawierają niewiele kalorii. Truskawki świeże posiadają flawonoidy, takie jak: antocyjany, katechiny, kwercetyna i kemferol. Dzięki temu mają wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu, usprawniają funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych i niwelują ryzyko wystąpienia zakrzepicy żylnej. Z tego względu truskawki hamują powstawanie chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania wykazały, że truskawki zawdzięczają swoje właściwości przeciwnowotworowe sporej ilości witaminy C i kwasu elagowego.
Truskawki suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych owoców, a na tym ich zalety się nie kończą.
Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są chrupiące oraz wyraźniejsze w smaku, dlatego pozwalają cieszyć się smakami lata nawet poza sezonem. Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są niesamowicie lekkie, co sprawia że ilość 20-30 g to duża paczka. Stanowią doskonałą alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy, czy innych wysoko przetworzonych przekąsek. Paczkę liofilizowanych owoców możemy wziąć ze sobą na drugie śniadanie do szkoły, pracy… jest to wspaniała zdrowa przekąska.
Do wyprodukowania 100g truskawki liofilizowanej użyliśmy ok.1000g** świeżych truskawek.
*zawiera naturalnie występujące cukry
**wartości przybliżone
Opis
Szczegóły produktu
- Rodzaj
- Żywność liofilizowana
- Przeznaczenie
- Turystyka
- Waga produktu
- 20 g
- Ilość w opakowaniu
- Jedna sztuka
- Skład
- Owoce
- Danie
- Przekąska
4 Przedmioty
Komentarze (0)
Brak recenzji